Boot verkopen

Werkwijze bij het verkopen van uw boot.

Jachtmakelaar Zeeland At Sea

In verkoop nemen:
Voordat we uw boot aan onze lijst toevoegen zijn er een aantal stappen die we doorlopen.
Het begint altijd met een bezoek aan boord waarbij we de boot inspecteren en samen met u tot een vraagprijs en een strategie die ervoor gaan zorgen dat uw jacht snel verkocht wordt.

Het vaststellen van een juiste vraagprijs is bijzonder belangrijk voor een succesvolle verkoop; een te hoge prijs zal kopers afschrikken maar een te lage prijs wekt weer wantrouwen.  Verder adviseren we u over wat er nog verbeterd of veranderd kan worden aan uw jacht om de kans op verkoop te vergroten. Soms is dit alleen maar cosmetisch maar het kan ook zijn dat er nog zaken gerepareerd moeten worden of toegevoegd.  Over het algemeen kunnen we de werkzaamheden zelf uitvoeren op onze werf zodat de kosten in de hand kunnen houden.

Verkoopopdracht:
Als u besluit om met ons in zee te gaan dan stellen we een verkoopopdracht op waarin alle condities beschreven zijn. Als u deze ondertekent  dan kunnen we met de verkoop aanvangen. Het is van belang dat u kunt aantonen dat u eigenaar bent van de boot en dat de BTW betaald is. Verder wordt er een uitreksel bij het kadaster opgevraagd als er een brandmerk gevonden wordt.  Omdat het regelmatig voorkomt dat er bij oudere jachten weinig of geen papieren meer  aanwezig zijn,  controleren we alles en adviseren we u wat er gedaan moet worden om de documenten compleet te krijgen.
Samen met u stellen we een inventarislijst op die gepubliceerd zal worden op internet. Op deze lijst vermelden we alles wat op het schip aanwezig is zoals de apparatuur, tuigage, zeilen en motor en wat er recentelijk verbeterd en vervangen is. Op basis van deze lijst zullen potentiële kopers een bod uitbrengen. Het is van belang dat alles wat op deze lijst staat ook daadwerkelijk aanwezig is en werkt.

Jachtmakelaar Zeeland At Sea
Brouwershaven Zeeland

Kosten van de verkoop:
Onze service is op basis van no cure no pay. Als u boot niet verkocht wordt dan worden er geen kosten in rekening gebracht voor bezichtigingen of advertenties.  Het is mogelijk om tegen een scherp tarief een ligplaats bij ons te huren voor de looptijd van de verkoop. Deze kosten worden per kwartaal in rekening gebracht evenals de kosten voor eventuele reparaties of schoonmaakwerk.
Bij verkoop van uw jacht rekenen we een commissie van 8% excl. BTW van de verkoopprijs met een minimum € 1500,– euro.  Boven de € 50000,– is de commissie 6% excl. BTW.

Inruil:
Een groot voordeel bij ons is dat we ook schepen inruilen of zelf inkopen. Als er een koper voor uw jacht komt die zelf nog een boot heeft dan is het mogelijk dat wij een bod doen op het in te ruilen jacht  om de potentiële koper over de drempel te trekken. We hebben een groot netwerk van handelaren elders in Europa die bij ons boten opkopen voor hun thuismarkt. Vooral kleinere en oudere boten worden verkocht naar Oost- europa.

Verkoop
Als een potentiële koper besluit tot aankoop begint dit over het algemeen met onderhandelingen over de prijs en de oplevering. De prijsonderhandelingen verlopen altijd in overleg en u bepaald de verkoopprijs.  Als er een prijsovereenstemming is en de partijen zijn het eens over de verdere condities, dan zullen de meeste kopers een proefvaart wensen en als deze naar genoegen verloopt, een keuring uit laten voeren door een erkend expertisebureau. Dit hele proces wordt door ons begeleid en bij proefvaarten is er een ervaren zeiler bij die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt. Het is daarom van belang dat uw jacht er altijd goed bij ligt en alles klaar is om getest te worden.  Als dit allemaal tot een verkoop leidt dan verzorgen wij de nodige documenten en de uiteindelijke oplevering. De aanbetaling wordt bij ons op een derdengelden rekening geparkeerd totdat alles getest is. Als alles goed is dan wordt de rest van het geld overgemaakt en storten wij dit door op uw rekening. Als een koper dit wenst dan leveren wij het schip af in de door hem gewenste haven of verzorgen wij het transport over de weg. Met ons in de loop der tijd opgebouwde netwerk zijn in staat om dit snel en efficiënt en tegen een concurrerende prijs uit te voeren.

Graag maken we vrijblijvend een afspraak bij u aan boord om de mogelijkheden voor de verkoop van uw jacht te bespreken.

Jachtmakelaar At Sea Yachting Zeeland